Montreux Jazz Festival och BMG satsar på ikoniska artister och ger ut CD och vinylsamlingar

Montreux Jazz Festival och BMG släpper The Montreux Years, en helt ny satsning med nya CD och vinylsamlingar av legendariska artister från festivalens 55 åriga historia. Det är enastående inspelningar av världens mest ikoniska artister från Claude Nobs omfattande samling av audio-visuellt material (Montreux Sounds). Första releaserna i serien Montreux Years är från ikonerna Nina Simone och Etta James. Albumen Nina Simone: The Montreux Years och Etta James: The Montreux Years släpps 25 juni och innehåller ej tidigare utgivna inspelningar.

Båda livealbumen kommer att finnas tillgängliga som dubbel-LP och dubbel-CD upplagor. De innehåller en samling av ikonernas finaste Montreux Jazz Festival uppträdanden, inklusive tidigare outgivet material. Allt är återställt till sitt ursprungliga skick. Inspelningarna kommer också att finnas tillgängliga på de digitala plattformarna.

Simone och James album är de första albumen i Montreux Jazz Festivals- och BMGs helt nya samlingsserie The Montreux Years. The Montreux Years samlingarna kommer att släppa legendariska uppträdanden av världens mest ikoniska artister tillsammans med sällsynt och outgivet material från festivalens 55-åriga rika historia. Mastringen är utförd av Tony Cousins i Londons ikoniska Metropolis Studios som innehåller MQA för att fånga det ursprungliga soundet från dessa speciella liveuppträdanden. Varje samling kommer att släppas tillsammans med exklusiva konvolut och ej tidigare publicerade fotografier.

Nina Simones resa från sent sextiotal till nittiotalet, kan berättas genom hennes legendariska konserter i Montreux. Simone uppträdde för första gången den 16 juni 1968 i festivalens andra upplaga och fortsatte att regelbundet besöka festivalen. Samlingen Nina Simone: The Montreux Years innehåller inspelningar från alla hennes fem legendariska Montreux-konserter – 1968, 1976, 1981, 1987 och 1990.

Etta James: The Montreux Years är en skattkista av tidlösa klassiker och kraftfulla framträdande från en av de största kvinnliga sångerskorna genom tiderna. Samlingen innehåller James liveframträdanden från konserterna 1977, 1978, 1989, 1990 och 1993 som visar Ettas dynamiska konstnärskap. Samlingen innehåller spännande material från över tre decennier med personliga och intima ögonblicksbilder ur James hyllade musikaliska resa samt höjdpunkter från hennes fenomenala karriär.

”Montreux Jazz Festival har alltid varit en ledande festival för den internationella musikscenen, liksom en mötesplats för musiker och musikälskare. Magin i Montreux låg i mötena mellan musiker. Det fanns unika möten som aldrig kommer att upprepas igen. Tanken var att låta artister gå utanför sin komfortzon och här erbjöd vi de bästa förutsättningarna i världen när det gäller ljudkvalitet och audiovisuell inspelningsteknik”, säger Thierry Amsallem, Claude Nobs ordförande/VD för Montreux Sounds och ordförande för Claude Nobs Foundation

Mathieu Jaton, VD för Montreux Jazz Festival, tillägger: ”Jag är stolt över att kunna fortsätta denna fantastiska historia med album som spelats in på Montreux Jazz Festival och den nya samlingen The Montreux Years. Vem är bättre att lansera den här serien än otroliga Etta James och Nina Simone, som båda satt sin prägel på festivalen! Jag är särskilt nöjd med att dessa album kommer att släppas både digitalt och på vinyl. Festivalen har också varit i framkant när det gäller audiovisuellteknik. Detta är helt i linje med vår nuvarande strategi för en modell mellan evenemang och digitalt innehåll”

Första albumen Nina Simone: The Montreux Years och Etta James: The Montreux Years släpps den 25 juni.  Ytterligare lanseringar av The Montreux Years kommer snar att tillkännages.

För pressmaterial kontakta: Anette Ståhl / Enmusa Music, tel: 0707-180 120  anette@enmusamusic.com
För mer information kontakta Ulrika Hammar / BMG, tel 0705–295 312 ulrika.hammar@bmg.com

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin