Skål för våren är Anna Vilds hyllning till alla som fallit och fortfarande faller offer för begreppet häxjakt

Anna har tidigare släppt två stycken epn under 2018, varav den första, Svalors Hemlighet, tog sig direkt till regionsfinal i Sveriges Radio Hallands musiktävling P4 NÄSTA. Nu vill hon dra sitt strå till den historiska stacken av bortglömd kunskap på nya singel Skål För Våren. Det är en hyllning för alla som fallit och fortfarande faller offer för begreppet häxjakt. Låten släpps 18 april och är hämtad ifrån hennes kommande debutalbum VÅRSKRIK som släpps 24 april.

För, vad är egentligen en häxjakt och vad hände i själva verket under det mörka, hemliga 1600-talet i Sverige? Det är frågan Anna Vild, som artonåring en gång ställde sig i samband med ett sångframträdande på skolavslutningen i Katarina K:a på Södermalm i Stockholm.

”Det är en av de mäktigaste stunder jag någonsin varit med om. Känslor som tog över hela mitt väsen just då, som jag på ett sätt inte helt kände igen. En stor del av revanschlustan kunde jag självklart koppla till min egen tonårsresa, men sedan fanns där djupa förnimmelser som fick mig att bli nyfiken på vad som hänt på den platsen, långt före jag steg in.” 

Anna kom med tiden, i samband med sitt sökande i kontakt med Trolldomsprocessen och Det stora oväsendet i Katarina. Historier som nu tio år senare ligger till grund för en stor del av hennes konstnärskap. Inte minst när det kommer till att påvisa likheten mellan vad som hände då – och vad som pågår i nutid. Häxjakt är nämligen ett minst sagt aktuellt begrepp idag, menar hon.

Skål för våren är Anna Vilds strå till den historiska stacken av bortglömd kunskap och är som en bro mellan tiderna.

Den 24 april släpper hon sitt nio spåriga debutalbum där hon tillsammans med producent Marcus Åkesson lyfter fram detta, utifrån olika perspektiv. Vad är skillnaden mellan dagens och dåtidens häxjakt?  Med musiken bestående av denna unika kombination av nordiska drillar, elektroniska element, latinska rytmer och organiska grunder förtrollar Anna lyssnaren med sina målande texter och starka melodier.
”Jag och Marcus funkar ofta som varandras motpoler i studion. Jag vill alltid addera mer till soundet, medan han ständigt briljerar med devisen ”Less is more”.. ur våra dragkamper uppstår ofta själva magin i produktionerna! Vi vet sällan vart vi ska hamna förrän efteråt.” säger Anna

Anna Vild kommer ursprungligen från Mälaröarna utanför Stockholm, men har sedan ungdomsåren på Musikhögskolan i Piteå levt och verkat som ensembleartist runt om i både Sverige och Europa. 2016 bestämde hon sig för att satsa på en solokarriär och här är hon nu, med en önskan om att lyfta på gamla stenar och spräcka hål på förlegade fördomar.
”Under mina år som ensembleartist har jag hela tiden brunnit för att behålla det autentiska i sammanhanget, men tillslut blev längtan efter att ta min personliga passion för konsten ett steg längre, utanför förutbestämda roller och manus. Jag kände att det var dags att börja skriva boken jag själv ville läsa, helt enkelt..” säger Anna.


Skål för våren
 släpps på skärtorsdagen 18 april via Record Union, på samtliga streamingtjänster.

Turnedatun
8 juni Bohus fästning Arce spiritus festivalen – Kungälv

21 juli Parkmusiken, Societetsscenen – Varberg 

27 juli Piteå Dansar och Ler – Piteå

3 augusti Vingården i Östergarn – Östergarn Gotland

16 augusti Stallarholmens visdagar, Stallarholmen – Strängnäs

För mer information:
https://annavild.se/
https://www.instagram.com/annavild/
https://www.youtube.com/channel/UCQiStR_v_v1TIUNbrBq1GDg

 

För mer info/kontakt Anette Ståhl/Enmusa Music tel: 0707180120 eller anette@enmusamusic.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin