Östen Eriksson tolkar Allan Edwall

Singelbild

Nu är det dags för Östen Eriksson att släppa sitt första solo album. Först ut är en är en tolkning av Allan Edwalls visa ’Dagg & Honung’. Östen sjunger tillsammans med Emma Nordin och ackompanjeras av Ian Carr. För produktionen står Staffan Lindfors (basist i Östen med resten).

Östen Eriksson har alltid inspirerats och sett upp till Allan Edwall inte minst när han för första gången såg Allan som 9-åring med ett Höganäskrus om halsen i Strindbergs Hemsöborna på TV. Sedan dess har Östen varit inspirerad av Allans framtoning och sätt att framträda.

För Allan Edwall var skådespeleriet ett yrke och musiken passionen. I slutet på sjuttiotalet spelade Allan in sin första skiva ’Grovdoppa’ men inga av hans kompisar visste något förrän de såg skivkonvolutet i skyltfönstren.

I mitten av nittiotalet gästade Allan Östen i programmet ’Östen Direkt’.  Efter programmet framförde Allan sina visor med Östen med resten vid några speltillfällen strax före sin död 1997. 1996 spelade han in sin skiva Aftonro som gavs ut postumt 2006. Den spelades in i Korskrogen i Hälsingland. Från inspelningstillfället bar Östen ständigt med sig ett kassettband och lyssnade på Allans låtar och funderingar.

Anledningen till att Östen gör skivan just nu är att han känner att han måste göra den. ”Det har blivit som en fix idé,” säger Östen. ”Jag sjungit låtarna på scenen, när jag kört bil och när jag har snickrat hemma på gården i snart tjugo års tid. Jag brukar till och med drömma om låtarna på nätterna, säger Östen.” Allans burleska låtar som ofta är mollstämda blandade med filosofiska funderingar om livet och den utsatta, lilla människan passar bra med Östens dialekt och egna sätta att sjunga. Han har gjort låtarna till sina egna, men glömmer ändå inte den ursprungliga källan.

Med femtio år på musikscenen med fyra TV-serier med Östen med resten (bla med över femtio timmars direktsändning i SVT), tre melodifestivaler, en roman, femton LP och Cd-produktioner och turnerande i tusentals mil, släpper Östen sitt första soloalbum i augusti.

Albumet ’En Riktig Kär’ släpps i slutet av augusti.

För intervjuer och andra frågor: Anette Ståhl på Enmusa Music Tel: 0707 180 120 eller anette@enmusamusic.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin