Svensk kaxig musikal om Shakespeare vinner pris på The New York Fringe International festival!

I slutet av augusti tilldelades skådespelaren och sångaren Jonas Nerbe pris för bästa artisteri i Amerikas största teater festival, The New York International Fringe Festival. Han vann priset för sin uppsättning av ”William”- musikalen om William Shakespeare. 

– Jag är så otroligt glad och överraskad. Det har varit så mycket bra föreställningar här och jag är ju inte ens engelskspråkig även om jag nu spelat denna 90 minuters monolog på engelska, säger skådespelaren och sångaren Jonas Nerbe
– Det är svårt att bara få komma med på denna festival, fortsätter Jonas som även är konstnärlig ledare för StockholmsMusikTeater (SMT).

SMT blev inbjuden att medverka på årets The New York International Fringe Festival med uppsättningen ”William”- musikalen om William Shakespeare.  Genom samarbetet med Jan-Erik Sääf och regissör Andreas Boonstra har de under det senaste året skapat sex helaftonsmusikaler med uppsättningen ”William”- musikalen om William Shakespeare som spelats i Stockholm, på landsturné och som gästspelat i utlandet. Men nu för första gången på engelska.
– Jag har lagt ner ett enormt arbete för att få denna komplicerade text på 90 minuter i mitt huvud, säger Jonas.
– Men översättningen av Owen Robertsson (NY) är så bra att det varit ett nöje, fortsätter Jonas

Jonas Nerbe blev utvald bland ca 1000 skådespelare som medverkade i de 186 föreställningar som spelade på The New York Fringe International till bästa artist. Tre andra artister på festivalen fick priser. Därmed tar deras verk, som hittar en väg mellan opera och musikal, steget utomlands. Gästspelet har fått fantastiska recensioner och nu priset för bästa artisteri.
– Det har funkat så bra med publiken vilket vi inte var så säkra på.  Nu vill vi ut i världen och nästa år är William Shakespeare 450 års dag. Vi kommer även översätta vår hittills största succé Freuds cigarr – musikalen om Sigmund Freud, säger Jonas
– Vi vill ta ut den i Europa och USA, säger kompositören Jan-Erik Sääf som även varit med i New York och som skrivit libretto/text till båda musikalerna.

”William” spelade 5 gånger i augusti på SubCulture, Bleekerstreet 45 med en amerikansk stråkkvartett direkt från Julliard School i New York.

För mer information om:
The New York Fringe Festival: http://www.fringenyc.org/

Två högupplösta bilder: https://dl.dropboxusercontent.com/u/19441832/aff.jpg och https://dl.dropboxusercontent.com/u/19441832/Confidencen%20008.jpg

Två klipp från NY https://www.youtube.com/watch?v=HMWwQ4DFE9c och https://www.youtube.com/watch?v=DyOuwtTR3II

Jonas Nerbe https://www.youtube.com/watch?v=aupqd16fn_M

Intervjuer eller frågor: Anette Ståhl på Enmusa Music Tel: 0707 180 120 eller anette@enmusamusic.com

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin