PR-bolaget ENMUSA MUSIC firar tio år i musik- och nöjesbranschen!


PR-bolaget ENMUSA MUSIC firar tio år i musik- och nöjesbranschen! Tio dynamiska och kreativa år, där många tidigare grundförutsättningar har varit i konstant förändring.

”Utmaningar har definitivt inte saknats, med tanke på hur branschen har sett ut. Men sedan två år tillbaka känns det som att allt håller på att lyfta igen. Branschen har anpassat sig efter de nya spelreglerna och andas optimism”, säger Anette Ståhl, motorn bakom ENMUSA.

Samma optimism karakteriserar henne själv. Kunskap, kontaktnät och social förmåga har gett henne en rad nöjda klienter och gott renommé, liksom hennes trevliga sätt och positiva attityd.

Enmusa älskar att jobba independent, brinner för nya, unga begåvningar och slås konstant av hur mycket bra svensk musik som finns där ute. Detta märks inte minst på alla oberoende artister och bolag som utgör stommen av Enmusas verksamhet.

Som PR-ansvarig blir man aldrig fullärd. Medveten om detta har Anette regelbundet vidareutbildat sig med olika kurser. Något som bidragit med både kunskap och kontakter. ”Hur framgångsrikt ett projekt än har varit så går det inte att tro att man kan överföra exakt samma strategi på nästa. Alla artister är unika – liksom alla karriärer, skivor och turnéer. Ingen är den andra lik. “I det här jobbet måste man vara flexibel och gilla när det händer saker!” skrattar Anette. Och om det mot förmodan skulle stå still så måste man få saker att hända.

Utöver jobbet som PR-ansvarig är Anette även konsult åt ALMI, som ger råd till och vägleder nya unga företagare. Hon sitter även, sedan många år tillbaka, i styrelsen för Music Business Independent Network.

Administrationen av två musikförlag ingår också i verksamheten. Dels Entropian Songs med Pain of Salvation-sångaren Daniel Gildenlöw och Reingold Songs, i samarbete med basisten och låtskrivaren Jonas Reingold, känd från ”progressive rock”-akter som The Flower Kings och Karmakanic. ”Det egna förlaget Enmusa Music har vi precis börjat bygga på. I dagarna har vi skrivit ett avtal med Sven-Holger Rosenvinge”.

Anette Ståhls långa bana i branschen började förstås mycket tidigare än 2003. Närmare bestämt 1982, då hon började praktisera hos Stikkan Anderson och det legendariska förlaget Sweden Music. Praktiken ledde till anställning. Sedan dess har Anette arbetat och verkat inom olika grenar i musikindustrin.

Kring millennieskiftet var Anette anställd av artisten Meja som artistkoordinator. När Anette 2003  startade eget följde Meja med. Den första ”nya” artisten blev Martin Stenmarck, vars framgångsrika solokarriär Enmusa också koordinerade.  Sedan dess har promotiondelen växt, likasom antalet nöjda kunder. Enmusa har koordinerat eller gjort promotion för en lång rad turnéer, artister och skivor. Allt från nyare artister som finlandssvenska Frida Andersson till etablerade namn som Janne Schaffer och Dan Reed.

Sedan årsskiftet har nya möjligheter till synergieffekter uppenbarat sig. Monarch Music Group (Magnus Nygren) flyttade nyligen in i Enmusas mysiga kontor på Södersmalm i Stockholm. Anette och Magnus har redan nytta av varandra som bollplank och Anette sköter all PR för Monarchs evenemang Sommar på Stora Gåsemora på Fårö. Bli inte förvånad om fler samarbeten följer.

”Jag tänker fortsätta så länge det känns kul och kreativt”, säger Anette

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin