We Can Change är namnet på den danske artisten Martin Høybye nya singel

Låten We Can Change är Martin Høybye fjärde singel från hans kommande album ’Songs In The Key of Collaboration’. Låten är en uppmaning att nå ut för att skapa förändring och släpp 15 mars.

Martin Høybye är sångare och låtskrivare med en doktorsexamen i sångkonstens processer. Han har sju fullängdsalbum under bältet, senast ”The Hourglass Sessions” från 2019. Han har skrivit låtar i samarbete med människor i Sydafrika och på andra delar av världen sedan 2018, sammanfattande erfarenheter av att leva med klimatförändringar och den biologiska mångfaldskrisen. ”We Can Change” är resultatet av ett låtskrivarsamarbete med artisten Lul Omar.

Refrängen till ”We Can Change” kom från ett samtal som Lul Omar och Martin Høybye hade när de skrev låten. Lul Omar hade inte upplevt rasism i Danmark tidigare, men under ”lock-down” vid ett tillfälle blev hennes stad, Århus oavsiktligt spridare av viruset, delvis på grund av en begravning där flera deltagare hade smittats. Under den tiden upplevde hon kommentarer på gatan som riktades mot henne enbart på grund av hennes bakgrund som andra generationens somaliska invandrare.
Hon upplevde också ett skuggsamhälle, där alla hade koll på alla, och där det framför allt var yngre som utövade en form av social kontroll över varandra. Hon kan ämnet väl, för Lul Omar är grundaren till den danska föreningen, Najimaföreningen som arbetar för att stödja barn och unga med dubbel kulturell bakgrund i Danmark.
Lul har själv en barndom präglad av vanvård, våld, övergrepp och psykisk ohälsa i hemmet. Hennes föräldrar skickade henne för omskolning till en by i Somalia, vilket inte slutade bra. Hon kom så småningom tillbaka till Danmark, men har sedan dess ofta använt alkohol som självmedicinering för att klara vardagen.

Det gjorde att hon inte längre kände att hon hörde hemma helt i någon kultur när hon skrev ”We Can Change” med Martin Høybye.
”Vi måste lyfta varandra. Jag tror att vi kan förändras.” Precis som det står i ”We Can Change”, säger Omar

Albumet Songs in the Key of Collaboration som släpps den 3 maj 2024 genom Songcrafter Music innehåller tio låtar alla skrivna med personer som tackade ja till Martins öppna inbjudan att samskriva – oavsett tidigare erfarenheter inom musik. Alla låtar skapades utifrån deras upplevelser. Albumet producerades av Dennis Ahlgren, och är en del av produkten Martin Høybyes konst- och praktikbaserade doktorsavhandling ”Songs in the Key of Collaboration – Engaging with Anthropocene moments through personal and collaborative songwriting,” (Aarhus University, 2023). Det är hans 8:e fullängdsalbum, och Martin Høybye har även skrivit två musikrelaterade böcker (2010, 2016). Tidigare släppta singar är  “End of the World”, “Where the Water Was”, “Freedom Is a State of Mind,” och nu “We Can Change.”

Diverse lovord om Martin Høybye:
’Årets låtskrivare’ – SongIsland
Hederspris – Danish Songwriters Guild
Danish Music Award-nominerad (Årets låtskrivare)
Danish Music Award-nominerad (Årets album)
Vinnare av Unison Songwriter’s Competition
Flera finalistplaceringar och hedersomnämnanden, (USA Songwriting
Tävling, Internationell låtskrivartävling, The Great American
Song Contest, We are Listening).

För mer information om Martin Høybye https://xn--martinhybye-mgb.dk/co-write-with-martin/

För frågor kontakta: Anette Ståhl – Enmusa Music tel: 0707 180 120 anette@enmusa.se

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin