Sigur Rós släpper nytt studioalbum den 16 juni

Sigur Rós bekräftar idag att deras första riktiga studioalbum på ett decennium och deras åttonde album ATTÁ släpps 16 juni. Det är ett genomgripande vackert och intimt album innehållande 10 titlar inspelade på flera kontinenter – i bandets hemstudio på Island, de legendariska Abbey Road Studios i Storbritannien och flera studior i USA.

Den första låten som släpptes från albumet, ’Blóðberg’, släpptes i måndags och finns att streama nu.

Få band skär igenom världens brus och distraktioner som Sigur Rós. På albumet ÁTTA finns ett nytt driv som kommer från nybildningen med multiinstrumentalisten Kjartan Sveinsson som är tillbaka i fållan – efter att ha lämnat bandet 2012 – tillsammans med frontmannen Jónsi och basisten Georg Holm.

“With just the three friends in a room, letting the mood speak to them, they found themselves “just wanting to have minimal drums and for the music to be really sparse, floaty and beautiful,” förklarar Jónsi. “We’re getting older and more cynical so I just wanted to move us so that we felt something!

Kjartan Sveinsson håller med “We wanted to allow ourselves to be a bit dramatic and go far with these arrangements. The world needs that right now. It’s hard to describe, but for me everything is always open to interpretation. People can think and feel how they want.”  

Albumet är inspelat på flera kontinenter, i bandets Sundlaugin studio på Island, legendariska Abbey Road i Storbritannien och ett antal studior i USA – ÁTTA är mer orkestral, och berör allt som har gjort Sigur Rós till en av de mest ambitiösa och hyllade band på senare tid, med nära tio miljoner sålda album. På ÁTTA medverkar London Contemporary Orchestra under ledning av Robert Ames och samarbetar med isländska Brassagat í bala. Det är blandat och co-producerat av en annan frekvent medarbetare Paul Corley, tillsammans med bandet.

I en post-pandemivärld splittrad av krig, ekonomisk turbulens, kulturkrig och brutal splittring, ÁTTA känns som balsam och förenande band.

“It’s what the music asked for and spoke for itself,” säger Hólm.“This record sounds like a SigurRós album, but it’s more introverted than before. It’s very expansive with this sound of strings, but it looks within more than outside.”

Även för Jónsi, både Sigur Rós och ÁTTA existerar bara rent i – speglar tiden då vi kanske behöva dem mest.
When we do this, we always talk about each album as if it might be the last,” he adds. “We’re always thinking about climate change, doom-scrolling and going to hell. The world felt a bit bleak making this album, but maybe there is hope. When there is darkness, there is light.”

Sigur Rós – ÁTTA Låtlista
1. Glóð
2. Blóðberg
3. Skel
4. Klettur
5. Mór
6. Andrá
7. Gold
8. Ylur
9. Fall
10. 8

Sigur Rós kommer att fira ÁTTA med ett begränsat antal mycket speciella konserter med en 41 st stor orkester första gången i Europa och Nordamerika; alla konserterna sålde slut på rekordtid. Turnén drar igång på Meltdown Festival i Storbritannien på releasedagen för albumet 16 juni. Bandet kommer att uppträda med London Contemporary Orchestra, som också ackompanjerar dem vidare på deras Europaturné. De kommer sen att spela tillsammans med Wordless Music Orchestra i Nordamerika. Alla konserterna kommer att ledas av Rob ASmes.

För mer information om Sigur Rós: https://sigurros.com/

För intervjuer kontakta:
Anette Ståhl / Enmusa Music, tel: 0707-180 120 anette@enmusamusic.com
För mer information: Ulrika Hammar / BMG, tel 0705–295 312 ulrika.hammar@bmg.com

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin