Brittiska artisten Charlie Cunningham släpper ny singel och album

Bird’s Eye View är nya singeln från Charlie Cunninghams efterlängtade och mest ambitiösa tredje album Frame. Albumet släpps 31 mars 2023 och i vår ger han sig ut på en stor turné.

Bird’s Eye View är en osmyckad meditativ låt som blivit ett kännetecken för Charlies låtskrivande, hans tysta sång och rymliga produktion som skapar en eskapistisk, psalmsättning. Det är en atmosfär som är i samklang med låtens teman, eftersom Charlies klagande, poetiska texter reflekterar över andlighet och förlust. Låten väver in positivitet och minnen som personer lämnar efter sig efter deras bortgång. Och med tiden kommer minnena att ge tröst till dem som är kvar.

Charlie säger‘Bird’s Eye View’ relates to my grandmother who died shortly after her hundredth birthday, just before the pandemic. She had a strong connection to her faith and as a child, through our close relationship, so did I. However, for me, that faith has waned and changed shape over the years.
This manifestation of faith – whatever it is – lives on in me through my connection to her memory, distilled as a fragment of my personality. I’m grateful it’s there. Her loss sparked a reconnection to that childhood relationship I had with it, albeit momentarily. It was comforting. This is a hopeful song.”

Tillsammans med de senaste släppen ’So It Seems’ och ”Downpour’ öppnar ’Bird’s Eye View’ ett fönster till vad du kan förvänta dig av albumet Frame. Albumet är Charlie Cunninghams mest ambitiösa album hittills. Charlie utvidgar sina singer/songwriter-rötter med ett album och ger oss utsmyckade, delikata låtar fyllda med balanserade referenser till artrock, jazz från en gyllene era med neoklassiska kompositioner – samtidigt som han behåller sin mästerliga avskalade och klarögda musikalitet. Albumet är skapat tillsammans med producenten Sam Hudson Scott.
”We are the sum of the competing aspects of our personalities—these songs are conversations between mine. Learning to accept, or even embrace the conflicting parts of ourselves is a matter of self-preservation.’ Charlie Cunningham säger om albumet

Charlie Cunningham etablerade sig efter en serie med EP-skivor. Cunningham släppte debutalbumet ”Lines” 2017 som spelades in med producenten Duncan Tootill och släpptes på skivbolaget Dumont Dumont, ett bolag för liknande suggestiva artister och RY X och Josin. Efter att många fans upptäckt hans talanger i låtar som ’Minimum’ och ’Lights Off’, återvände Charlie med 2019 års ’Permanent Way’, som var producerad av Sam Scott och Rodaidh McDonald (Sampha, King Krule) och mixad av Cherif Hashizume (Jon Hopkins, Brian Eno). 2020 släppte Charlie EPn ’Pieces’.

Sagt om Charlie Cunningham
“There’s certainly something about Charlie’s sound that catches you from first listen… an earnestness, a beguiling simplicity in his voice.”The Arts Desk
“Delicately beautiful and arrestingly absorbing.” – Atwood Magazine
“A perfect escape for daydreamers and night-thinkers.”When The Horn Blows
“A hushed and plaintive Neil Young-like beauty.” – Sunday Times Culture
“His beatific, acoustic-led sound is endlessly melodic, his bittersweet inflections speaking of matters of the heart.” – Clash

Mer om Charlie Cunningham: Official website | Spotify | Apple Music | YouTube | Instagram | Facebook

För intervjuer kontakta: Anette Ståhl / Enmusa Music, tel: 0707-180 120 anette@enmusamusic.com
För mer information kontakta Ulrika Hammar / BMG, Tel 0705-295 312 ulrika.hammar@bmg.com

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin