Maja-Karin Fredriksson avslutar sin trilogi där hon tolkar poeten Ebba Lindqvist med en tidlös pop-EP

Den 14 februari 2020 avslutar Maja-Karin Fredriksson sin trilogi om Ebba Lindqvist med EPn Lutar Mig Mot Mörkret. Det är en tidlös pop-ep som bär Ebba Lindqvists poesi långt in i framtiden. I februari 2020 väntar biblioteksturné i Västra Götaland och releasekonsert på Göteborgs Litteraturhus. Konstnärerna Africa Coll från Lidköping och Cha Blasco från Göteborg står för en musikvideo remix. 

För några år sedan drabbades Maja-Karin Fredriksson av poeten Ebba Lindqvists dikter och började tonsätta dem. 2018 släppte hon EP:n, Jag Begär Bara Havet, som följts av många konserter runt om i landet. I september 2019 kom liveskivan Maja-Karin Fredriksson sjunger Ebba Lindqvist. Nu avslutar hon sin pop-poetiska trilogi med EP:n Lutar Mig Mot Mörkret.

Lutar Mig Mot Mörkret är inspelad i Studio Öljud på Kosteröarna i Norra Bohuslän, mitt i Sveriges enda marina nationalpark, tillsammans med kontrabasisten Putte Johander (Monoswezi, Gunnar Halle 4tet, Lekverk). Maja-Karin sjunger, spelar gitarr och klaviatur och Johander står för bas, elgitarr och trummor. Med på skivan är också den norske jazz-trumpetaren Gunnar Halle som lyfter Maja-Karins musik mot nya höjder med sitt karakteristiska sound.

Maja-Karin Fredriksson är musiker, låtskrivare, konsertarrangör och projektledare. Hon har en stark kärlek till havet och de senaste åren har hon bott på Styrsö utanför Göteborg samt på Kosteröarna utanför Strömstad där hennes senaste EP är inspelad. Maja-Karin är drivande i det artistägda göteborgsbaserade skivbolaget PACAYA records där hon tidigare har släppt musik med indie/folkbandet Castlewoods.

Maja-Karin har bott i Frankrike och Latinamerika samt har en stark relation med den spanska musikscenen. I samband med den här releasen samarbetar hon med två katalanska konstnärer bosatta i Sverige; Africa Coll (Lidköping) som står för musikvideo till Havets Röst & Cha Blasco (GBG) som står för remix.

”Jag mötte Ebba Lindqvists ord genom musiken. Hon är faktiskt en av Sveriges mest tonsatta poeter. Trots det är det många som inte känner till henne. Jag relaterar starkt till hennes texter och tycker att det känns fint att ta hennes ord in i samtiden”, säger Maja-Karin Fredriksson

Skivan är producerad, mixad och mastrad av Anders Lagerfors (Pale Honey mfl.) i Nackswing studios i Göteborg. Ljudbilden är bitvis symfonisk med disharmonier som kompletterar Maja-Karins mer ljuva röst. Genremässigt rör sig musiken  i gränslandet mellan pop, folk och jazz som är så karakteristiskt för Maja-Karins musik.

Sagt om Maja-Karin Fredriksson live:
“Låtarna har den där salta smaken av intuition och den organiska formen som musik får när den har fått spelas fram längs turnéer och live i studio där musikerna på riktigt kan reagera på varandras impulser.” – Klingan i Sveriges Radio P2 

”– Jag har valt dikter som betyder väldigt mycket för mig, säger Maja Karin. Det hörs i hennes röst, men också i medmusikernas toner. Instrumenten lägger egna röster till sångerskans och talar själva i solopartier.” – Strömstad Tidning

Om poeten Ebba Lindqvist (1908-1995)
Ebba Lindqvist var vän med Karin Boye. Hon levde och verkade i Sverige, USA, Kenya, Libanon och Spanien som lärare, poet, recensent och skribent. Under sin livstid gav hon ut 14 diktsamlingar på Albert Bonniers Förlag. 2019 var Ebba Lindqvist en av de 12 svenska poeter som uppmärksammades i Fredrik Lindströms ”Helt Lyriskt” i SVT. Birgitta Bergsten skildrar Ebba Lindqvists liv och verk i monografin ”Kvinnan och Havet: Ebba Lindqvist liv och dikt” Warne Förlag 2008 (https://www.svd.se/tiden-talar-for-lindqvists-poesi).

Turnedatum 2020
19 februari Munkedal bibliotek – Munkedal
20 februari Floda bibliotek – Floda
23 februari Göteborgs Litteraturhus – Göteborg – RELEASEKONSERT
26 februari Lidköping bibliotek – Lidköping
27 februari Götene bibliotek – Götene
29 februari Mölnlycke Kulturhus – Mölnlycke

Singeln Havets Röst släpps den 17 januari och EPn Lutar Mig Mot Mörkret släpps 14 februari, 2020 på PACAYA Records.

För mer information om Maja-Karin Fredriksson:
www.majakarinfredriksson.com
www.facebook.com/majakarinfredriksson
www.instagram.com/majakarin_fredriksson

För mer information och intervjuer kontakta: Anette Ståhl tel: 0707180120 eller anette@enmusamusic.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin