Adolphson & Falk fyller 50, jubileet fortsätter med nytt album och utsålda turnéorter!

AF50_alt_1I år firar Adolphson & Falk 50! Ett halvt århundrade! Det firas med Jubileumsalbumet 50 som släpps den 5 oktober och med Jubileumsturnén 50 år tillsammans med Greg FitzPatrick och band. Det blir ett drygt dussin konserter och intresset är onekligen stort. Göteborg är redan sålt slut och Stockholm endast har ett fåtal biljetter kvar. Jubileumsturnén 50 år är fyllda av ett halvt sekel av hits, samarbeten och inte minst historier. Start den 28 november i Karlstad.

Adolphson & Falk möttes i lumpen 1968. När de lämnade Försvarets radioanstalt, 15 månader senare, hade de 14 egna sånger på rullband som de skickade runt till grammofonbolag. Ett möte med skivproducenten Curre Peterson 1972 ledde till deras första låtskrivaruppdrag, tonsättningar till texter av vissångerskan Barbro Hörberg. De fick med tre melodier på hennes legendariska album Med ögon känsliga för grönt. En bra start på karriären! En av sångerna, Kände du kylan, har Adolphson & Falk nu själva spelat in till sitt jubileum. ”Vi tycker att Barbros vackra text om den annalkande hösten sammanfattar väl det skede i livet vi nu själva befinner oss i. Martin Hederos på piano och Magnus Lindgren på flöjt hjälper oss att fånga den rätta stämningen”, säger Tomas.

Uppdraget åt Barbro Hörberg ledde till ett mångårigt samarbete med musikförlaget AIR Music, startat och ägt av Beatles producent George Martin. AIR blev också deras skivbolag under det framgångsrika 80-talet. De hjälpte Adolphson & Falk till ett eget skivkontrakt med DECCA 1976 och deras första album Nattexpressen släpptes. De har nu återinspelat Tensta torg för att minnas och befästa deras egen start i skivstudion. Övriga sju albumspår är nyskrivna sånger där texterna delvis återspeglar de 50 åren i karriären.

Deras stora genombrott kom 1981, när de medverkade i Sveriges Radios populära radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 fick de spela in Blinkar blå tillsammans med syntpionjären Greg FitzPatrick i radions stora 24-kanalsstudio. Inspelningen slog stort! SR Records, radions lilla grammofonbolag, som gav ut singeln på Eldorados egen etikett, hade aldrig varit med om något liknande! Några veckor innan, hade Tomas och Anders, i all enkelhet i en radiostudio, spelat in en egen julsång, på önskemål av programledaren Kjell Alinge, till 1981 års sista Eldoradoprogram.

”Vi döpte den till Mer jul. Jullåten, som skulle spelas en gång i ett program, växer fortfarande för varje år! De här kreativa veckorna lever vi på än!”, säger Anders.

Förra hösten gjorde de ett samarbete med kören Katarina pop från Katarina kyrka i Stockholm. Tomas och Anders brukar sjunga alla sång- och körstämmor själva, men här har de fått härligt stöd av röster som är nästan femtio år yngre än deras egna på två av albumspåren, Jag tog mitt tåg i tid och En väg som leder mig hem.

Dag Lundquist, deras ständige ljudtekniker sen tidigt 80-tal har, som alltid, hjälpt dom att fånga stämningen i sångerna. Den här gången har de jobbat modernt, det vill säga spelat in mycket hemma. ”Dagge har lärt oss att sjunga mot en bokhylla fylld med böcker. Då får man kontroll på frekvensstudsar och fasproblem. För inspelning av kör, blås, stråk och piano har vi hyrt in oss i legendariska Atlantis-studion i Vasastan som alltid ger rätt vibbar både till oss och till musikerna. Så lyssna och njut av inspelningarna på vårt jubileumsalbum 50!”, säger Anders

Nu siktar vi framåt mot nästa femtio!

Jubileumsturné 50 år med Greg FitzPatrick och band:
November
28/11 Scalateatern – Karlstad
29/11 Halmstads Teater – Halmstad
30/11 Stora teatern – Göteborg Slutsålt
December
1/12 Sagateatern – Borås
2/12 Palladium – Malmö
5/12 Södra Teatern – Stockholm Fåtal platser kavar
6/12 Konserthuset – Örebro
7/12 Arbisteatern – Norrköping
12/12 Västerås Klubb Scen – Västerås
14/12 Kulturens Hus – Luleå
15/12 Studio Acusticum – Piteå
21/12 Hus 57 – Ängelholm
Flera datum kan tillkomma!

Mer information finns på www.adolphsonfalk.se

Promotion: Anette Ståhl, anette@enmusamusic.com, 0707-180 120
Konsert & Projektledning: MTA Production, Hilda Sandgren, hilda@mtaprod.se, 0704-408 500
Skivbolag: Playground Music, Lars Tengroth, tengroth@playgroundmusic.com 0703 755 099

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin