Ikiz gästas av världsstjärnor på sitt första album


Checking In
 är namnet på den kända slagverkaren Robert Mehmet Ikiz första soloalbum som släpps den 11 februari, Stockholm Jazz Records. På albumet gästas Ikiz av världsstjärnor som China Moses, Shai Maestro, Nils Landgren, Magnus Lindgren och många fler.

Ikiz är en välkänd musiker på trummor och slagverk, hans bredd och mångsidighet har gjort honom mycket efterfrågad över hela Europa. Han är stadig medlem i banden Nils Landgren Funk Unit, Dan Reed Band, Magnus Lindgren Batucada Jazz och Erik Lindeborg Trio.  Ikiz har också spelat med internationella artister som Joe Sample, Frank McComb, Ivan Lins, Barbara Hendricks och China Moses. Den senare sjunger på Ikiz singel Insanely som snurrar på radiostationerna runt om i Sverige.

Albumet Checking In är Ikiz första soloskiva någonsin och har formats av all inspiration som Ikiz fått när han har turnerat runt om i världen. Som turnerande musiker har Ikiz tillbringat en hel del tid i hotellreceptioner och på flygplatsterminaler. –Så väcktes idén att kalla mitt album Checking In, förklarar Ikiz.
-Jag har spelat med massa olika band och medverkat på många artisters album, nu kände jag att det var dags att göra min helt egna platta. Min tanke var att spela in ett album med rötter i jazzen, med inslag av andra genrer som jag har upplevt och fått inspiration från och på mina turnéer runt om i världen, fortsätter Ikiz.

På albumet gästar flera kända artister, New York City pianisten Shai Maestro, som tog ledigt från sin stora världsturné 2011, för att spela in med Ikiz. Nils Landgren vars band Nils Landgren Funk Unit där Ikiz är stadig medlem. På albumet medverkar även sångerskan China Moses, dotter till Dee Dee Bidgewater, och pianisten Joel Holmes, som en gång turnerade med jazztrumpetaren Roy Hargrove.
-China Moses och mina vägar har korsat många gånger under det senaste året, eftersom vi har spelat på samma festivaler runt om i Europa, säger Ikiz. -I somras uppträdde vi tillsammans på Antalya Jazz Festival och  jag blev berörd av hennes konstnärskap och ville att hon skulle medverka på min nya skiva, fortsätter Ikiz.  China Moses tackade ja och blev inbjuden till Gordon Cyrus studio i Paris för att lägga sången på singeln Insanely. -Jag älskar att arbeta med China, förutom hennes röst har hon också känslan som sätter liv i musiken, säger Ikiz

Checking In har i första hand spelats in i den legendariska Soundtrade Studios i Stockholm. På grund av musikernas tillgänglighet har en del av inspelningarna ägt rum på andra håll i världen. -Vi spelade in China Moses i Paris, Joel Holmes i New York och Nils Landgren i Luxemburg. -Det var inte lätt, men det var värt det, säger Ikiz.

Ikiz har blivit inbjuden att samarbeta med BBC Big Band i London, NDR Big Band i Tyskland, samt olika symfoniorkestrar i Europa, symfoniorkestrarna i Prag. Nyligen kunde man även höra hans trummande på en tv-reklam med amerikanska rapstjärnan Jay-Z.

Ikiz skrev de flesta låtarna tillsammans med saxofonisten Magnus Lindgren, under en skrivarturné i Spanien. De långa nätterna, fuktigheten och passionen i södra Europa är tydlig del av rytmerna på albumet. -Jag visste att jag ville prova att föra samman världsklassmusiker som representerar olika musikaliska traditioner som inspirerat mig. Men jag var inte säker på exakt hur det skulle fungera, det visade sig bli mycket bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig, säger Ikiz

Robert Mehmet Ikiz föddes i Istanbul, hans familj flyttade till Sverige när han var fyra år gammal. Ikizs kärlek till musiken och hans ursprung hörs på skivan i form av låten ”Hastayim Yasiyorum”, en hyllad låt från det klassiska turkiska folkmusiken.

-Folk kanske tror, att eftersom detta album gjordes av en trummis kommer det att bli en miljon trumsolon, men det är inte så, förklarar Ikiz. -Rytm och beats har en viktig roll, men fokus ligger på melodierna, säger Ikiz.

Albumet släpps den 11 februari på Stockholm Jazz Records/Cosmos Music Group (digitalt) Plugged Musikdistribution (fysiska album)

För information om Ikiz:  http://ikiz.se/

En mer fördjupad presentation av arbetet med albumet hittar ni på följande länk:
http://www.youtube.com/watch?v=3opn4xYZjMI

Releasespelningar kommer att ske på följande platser:
Lördagen den 11 februari på Fasching i Stockholm
Tisdagen den 15 februari på Jazz-Club A-Trane i Berlin, Tyskland
Onsdagen den 16 februari på Sunset Jazzclub Paris, Frankrike

För Promotion och andra frågor: Anette Ståhl på Enmusa Music Tel: 0707 180 120
anette@enmusamusic.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin