Vox Archangeli Sanctus : Gabriel

Pressmeddelande januari 2010

I höstas gjorde den svenska gruppen Vox Archangeli sensationell entré på SverigeTopplistan med debutalbumet Sanctus : Michael, där man med sin drömska mix av gregoriansk sång och elektroniska klanger introducerade två nya musikaliska koncept: gregorian lounge music och air movements.

De senaste månaderna har gruppens nyskapande musik även uppmärksammats internationellt, såväl i USA och Tyskland som i Kina. På den europeiska kontinenten har gruppens Sanctus-projekt bland annat fått ge namn åt ett nytt samlingskoncept i regi av det tyska skivbolaget ZYX.

Nu presenterar Vox Archangeli sitt andra album Sanctus : Gabriel. I nya kompositioner och air movements introducerar man spännande influenser från såväl irländsk folkmusik som österländska klanger och modern minimalism.

2010 är året då Vox Archangeli på allvar för ut sin musik på den internationella scenen. Gruppens skivbolag Heart Song Records har tecknat avtal med flera skivbolag och distributörer, och med X5 Music som global digital distributionspartner kommer Vox Archangelis musik att göras tillgänglig genom alla större nätbutiker och streamingtjänster över hela världen.

Redan med sitt föregående projekt Vox Nova lyckades man nu ut med sin musik – som då snarast kan beskrivas som en form av gregorian techno pop – genom medverkan på ett flertal internationella samlingsalbum. De senaste månaderna har man tecknat avtal om medverkan på flera amerikanska samlingsalbum med olika teman. I Tyskland har det Dan Sundqvist-producerade spåret Sanctus (från debutalbumet Sanctus : Michael) givit namn åt ett stort samlingsprojekt som i regi av ZYX Music lanseras i Europa och runt om i världen – på båda sidor Atlanten – sprids nu Vox Archangelis musik på flera olika samlingsskivor med olika teman.

På sitt nya albumet Sanctus : Gabriel vidareutvecklar Vox Archangeli sina nyskapande musikaliska koncept med influenser från österländsk mystik, minimalism och irländsk folkmusik. Tillsammans med arrangören/kompositören Daniel Palm har gruppen producerat albumet i Big Moss Studio i Stockholm. Därefter har de filmiskt mångfacetterade ljudbilderna mixats av Jonas Strömberg
i  dennes Slowbeat-studio, där även de instrumentala air movements som fördjupar och knyter samman produktionen har skapats.

Gruppens medproducent Daniel Palm svarar själv för de elektroniska klanger som ramar in Anna Pihl Lindén och Veikko Kiivers solosång samt Pär Lindéns flöjtmelodier, men under skivans tillkomst har även en rad andra musiker bidragit till den stora helheten.

Violinisten Gentilia Pop (bl.a känd från Robert  Wells Rhapsody In Rock) medverkade redan på Vox Archangelis debutalbum och har tidigare även framträtt med gruppen i konsertsammanhang. På det nya albumet förgyller hon flera spår, både som solist och  illsammans med en stråkkvartett.

I den mäktiga världsmusikkompositionen Pax improviserar oud-spelaren Moussa Elias från Syrien på såväl det bandlösa tränginstrumentet oud som sång. De arabiska klangerna skapar såväl överraskande kontraster som skön samverkan med växlingarna
och kasten i det spännande ljudlandskapet.

I de avslutande fyra spåren på nya albumet Sanctus : Gabriel presenterar Vox Archangeli, liksom på sitt föregående album i Sanctus-serien, fyra nya stämningsskapande air movements,  vars mjuka instrumentala anslag och drömskt, ambienta ljudcollage stillsamt placerar lyssnaren i ett tillstånd lämpat för vila, ro och meditation.

Inför albumreleasen släpper Vox Archangeli en singel med en annorlunda radioversion av Archangelus Gabriel, ett spår där gruppen låtit sig inspireras av irländsk folkmusik. Singeln – som både är kortare och har ett annorlunda, mer melodiöst arrangemang – släpps endast i en begränsad upplaga vecka 1 2010.

Under produktion är ett 5.1-mixningsprojekt i samarbete med svenska Mintelligence, som fullskaligt kommer att ta vara på Vox Archangelis filmiska musik med surroundljud. Tillsammans med ljudteknikern Johan Eckerblad arbetar gruppen även på att vidareutveckla sina kommande konserter till 360-gradiga ljudupplevelser.

Det nu aktuella albumet Sanctus : Gabriel är ett fascinerande andra kapitel i Vox Archangelis musikaliska resa. Och resan har bara börjat…

För mer information och högupplösta pressbilder:

http://www.myspace.com/voxarchangeli eller www.heartsongrecords.com

För ytterligare information, kontakta:

Promotion: Anette Ståhl / Enmusa Music, tel: 0707-180 120, e-mail: anette@enmusamusic.com

Management: Claes Olson / Comedia tel: 070 – 22 44 957, e-mail: claes@comedia.se

Skivbolag: Heart Song  Records  tel: 0706-213 630 e-mail: info@heartsongrecords.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin