Beskedet blev startskottet för Jade Ells nya projekt Ellen ’Mourning This Morning’

Pressmeddelande april 2010

Jade Ell skriver musik med ett helt eget unikt sound. Musiken är spännande ibland sparsmakat och akustiskt, men samtidigt oändligt vackert och med smärtsamt sköna ljudslingor. Texterna berättar historier om hennes spännande upptäckt efter att hennes biologiska föräldrar gick bort. När Jade fick beskedet blev det startskottet för hennes musikprojekt Ellen ’Mourning This Morning’. Albumet släpps den 14:e april på hennes egna bolag Jade Made Music
via Plugged Music. 

Jade Ell är född och uppvuxen i Värmländska skogarna, men som fosterbarn flyttades hon runt på olika fosterhem. Hon började i tidig ålder att skriva musik. Hon har alltid fascinerats av ljud. När sedan hennes biologiska föräldrar gick bort fick hon ärva deras historia. –  Jag åkte ut till torpet i Värmland som stått öde en tid. När jag kliver in känner jag hur alla saker blir levande och berättar de livshistorier från en svunnen tid som ägt rum där, säger Jade.

Det blev startskottet för hennes album projekt Ellen ’Mourning This Morning’. ”Ellen” är Jade Ell’s solo-projekt och låtarna på hennes album, behandlar i mångt och mycket en sorg. Sorgen över att förlora någon, som man får lära känna i efterhand genom brev, foton och anteckningar. Men det är också en betraktelse av hur våra rötter påverkar våra liv och formar vår identitet. Vilka av historiens vingslag lyfter oss framåt? Vilka delar av vår historia är trots allt bäst att lägga i glömskans arkiv? Fynden från den gamla vinden i torpet, jällror, hänglås, visslor och speldosor utgör tillsammans med Jade’s röst, cello, piano, dragspel och klockspel ingredienserna på denna täta, sammanvävda platta.

Det har hänt mycket med Jade Ell sedan hon 1999 först hamnade i rampljuset med debutskivan Promises and Prayers (Edel). Hon flyttade till Köpenhamn och har jobbat heltid med musik. Hon har skrivit låtar åt världsartister, haft listettor på Billboard och turnerat världen över. Eftersom Jade regelbundet skriver låtar till andra artister så händer det ju också att olika producenter och låtskrivare
hamnar i hennes studio hemma i Köpenhamn. Mark Mangold, en etablerad låtskrivare från New York, råkade höra just ”Guilty As Charged” och ville spontant lägga lite orgel spel på den. Det slutade med att Jade lät honom improvisera på slutet, föreställande en kantor som sitter kvar i kyrkan och spelar för sig själv.

Det känns också att texterna betyder mycket för Jade Ell. –  Jag skrev ’Hold The Gate’ i baksätet på en taxi i New York. Jag var i New York för 3 spelningar och fick beskedet att mina föräldrar hade gått bort, säger Jade. Jag satt där i taxin på väg hem till Köpenhamn, då allting plötsligt hinner ifatt mig. Det hela kändes så overkligt, men då precis där, mitt i stressen inför flygresan hem gick det upp för mig. Nu var de båda borta, mina biologiska föräldrar som levt i skuggan av mitt liv. De fanns inte längre där för att svara på det outsagda och fördolda, fortsätter Jade.

Albumet ’Mourning This Morning’ släpps den 14:e april på hennes egna bolag Jade Made Music/Plugged Music

Mer information och högupplösta bilder finns på www.jadeell.com/ellen 

För Promotion och andra frågor: Anette Ståhl på Enmusa Music Tel: 0707 180 120 eller anette@enmusamusic.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin